Er is niets beter dan natuurlijk daglicht om het vitamine D-gehalte te verhogen, seizoensdepressie af te weren en de slaapkwaliteit te verbeteren. Dus de statistiek van de WHO, die stelt dat we 90% van onze tijd binnenshuis doorbrengen, voorspelt dus niet veel goeds.
De technologieën om de voordelen van natuurlijk daglicht binnenshuis te brengen, bestaan echter al. Ten eerste is er de overgang van verouderde lichtbronnen (fluorescentie!) naar gedigitaliseerde LED's. We zien ontwikkeling van draadloze technologie en softwaregestuurde programmering. Er is geavanceerde circadiaanse verlichting die gemakkelijk in te stellen en te gebruiken is. We kunnen nu de helderheid en temperatuur van kunstlicht in de loop van de dag veranderen om de positie en intensiteit van de zon te imiteren. Nu moeten we dit in elk huis, in elk ziekenhuis, elke school en op elke werkplek implementeren.
Die transitie gaat langzaam. Er is nog een weg te gaan. Gelukkig zijn er verschillende bewegingen, aangespoord door het Akkoord van Parijs, die slimme verlichting promoten. Neem het EU Renovation Wave-initiatief. Dit initiatief is gericht op het verhogen van het tempo en de kwaliteit van renovaties van gebouwen om zo de bestaande gebouwenvoorraad koolstofarm te maken. Daarnaast hoopt men dat het gebruik van slimme verlichting de leefbaarheid van gebouwen verbetert, én dat het de energiearmoede voor miljoenen Europeanen zal verminderen.
Hierover gaat het nieuwste paper getiteld 'How to Create Better Lighting' (juli 2022) van Lighting Europe en IALD. De paper stelt dat geen enkele gebouwrenovatie in Europa volledig zal slagen zonder een upgrade van de verlichtingsinstallaties, en belicht vijf vereisten voor succes.
1. Instelbare lichtniveaus
Het rapport stelt dat een verlichtingssysteem dat variatie op armatuurniveau mogelijk maakt op basis van persoonlijke behoeften, niet alleen energieverspilling zal verminderen, maar ook psychofysische voordelen zal opleveren voor de gebruikers van een gebouw. In feite schrijft de nieuwe Europese verlichtingsnorm EN12464-1:2020 ook de introductie van lichtvariabiliteit voor met behulp van bedieningselementen - vooral voor ruimtes die voor langere tijd worden bezet. Een instelbaar systeem moet ervoor zorgen dat het voordeel van het beschikbare daglicht wordt gemaximaliseerd, dat er rekening wordt gehouden met de bezetting van de ruimte, dat er rekening kan worden gehouden met veranderingen in visuele taken en dat er kan worden voorzien in veranderingen in de voorkeuren of behoeften van de bewoner.
2. Betere lichtbronnen
LED's worden in alle openbare en particuliere ruimtes toegepast, omdat bewezen is dat ze een energiebesparing tot 70% opleveren. Maar dit rapport benadrukt ook het belang van betere lichtbronnen voor het welzijn. Niet alleen worden de flikkeringen en stroboscopische effecten van oudere lichtbronnen geëlimineerd bij het upgraden naar hoogwaardige LED en drivers, maar LED-lampen zijn de perfecte partner voor digitale besturingen omdat ze een halfgeleider bevatten om licht te produceren. Dit betekent dat er met de lichtkleur van de LED's beter kan worden gevarieerd, evenals de verlichtingssterktes.
3. Een holistische, professionele benadering van het lichtontwerp
De professionele lichtontwerper, zegt het rapport, zal een cruciale rol spelen als het gaat om de introductie van innovatieve verlichtingsschema's die functie perfect combineren met esthetiek en de therapeutische kwaliteiten van dynamische verlichting. Een ontwerper moet niet alleen de meest kosteneffectieve en energiezuinige producten vinden, maar ook rekening houden met de impact die het zal licht hebben op de bewoners.
4. Bestuurbare verlichting
Het rapport noemt het belang van het kiezen van armaturen en een lichtregelsysteem waarmee zowel de helderheid als de kleurtemperatuur afzonderlijk kunnen worden aangepast. Zo kun je de tijd van het jaar en de tijd van de dag nabootsen en mogelijk compenseren voor weersomstandigheden. Het zegt ook dat afstembare verlichting ook kan worden gebruikt om daarvoor bepaalde effecten en emoties op te roepen; warme verlichting voor ontspanning, koelere verlichting om concentratie en alertheid te stimuleren.
5. Aanpasbare en gepersonaliseerde bediening
Het rapport geeft aan dat het belangrijk is dat mensen de verlichting zelf kunnen aansturen. Het stelt dat de personalisatie en optimalisatie die wordt bereikt door het gebruik van lichtregeling zowel energie zal besparen als zorgen dat de bewoners van een gebouw worden voorzien van 'het juiste licht, op het juiste moment, op de juiste plaats'.
Sluit hierop aan door Casambi te implementeren
Alle punten zijn 100% te realiseren met Casambi's veelzijdige oplossing. Licht kan eenvoudig worden gepersonaliseerd, zowel van binnen als buiten. De verlichting kan eenvoudig worden aangepast aan de gewenste ervaring: zowel door de gebruiker als via sensoren of timers. De complexe taak van het verlichten van een bepaalde ruimte wordt vereenvoudigd en tegelijkertijd beter afgestemd op gebruikers en bewoners.
Meer weten over de mogelijkheden van Casambi? Neem contact op!
Lees het laatste Casambi nieuws